Letnje akcije Kreativnog centra

Nakon Odiseje, Knjigoskop za vas prikazuje knjige i sa letnjih akcija Kreativnog centra.
Ovog leta Kreativni centar nudi mladim čitaocima nekoliko ponuđenih kompleta od po tri romana, po ceni ispod 1.000 din za komplet. Informacije o ponuđenim kompletima možete naći na strani za akcije Kreativnog centra.
Knjigoskop ovde donosi detaljniji prikaz dva ponuđena kompleta, za 12-15 godina i za 15+, koji sadrže ukupno šest različitih naslova iz šest različitih zemalja: Španija, Irska, Kanada, Švedska, Italija, Portugal.

 

12-15 GODINA (955 din)

U komplet za ovaj uzrast Kreativni centar je ovog leta uvrstio sledeće naslove:

limuzina

Ne idi u Berlin limuzinom, Evo
U ovom nastavku serijala o tinejdžerki Evi zatičemo glavnu junakinju u dosta uvrnutoj porodičnoj situaciji: za njenu mlađu sestru Albu se otkriva da je suvi genije za muziku, a taj njen talenat obećava celoj porodici lepe finansijske efekte i značajnu medijsku pažnju. Eva nema ništa protiv para, malo manje je oduševljena medijima, ali nikako nije oduševljena Albinim ponašanjem, koja zloupotrebljava svoju iznenadnu važnost kako bi sve ukućane podredila sebi. Braneći ugroženu poziciju u porodici, petnaestogodišnja Eva se zatekne u dosta komplikovanim odnosima i na ljubavnom planu. U jednom trenutku će i njoj prekipeti…
Roman Ne idi u Berlin limuzinom, Evo (Eva, no vayas a Berlín en limousine, 2001) treći je po redu iz serijala o Evi španskog autora Manuela Valjsa Bernata (Manuel Valls Bernat, 1952). To je sasvim prijatan roman za letnji raspust, s neizbežnim tinejdžerskim raspadom sistema i sa dosta zabave.

listazelja

Lista želja
Meg Fin je tinejdžerka koju je životna situacija posle majčine smrti naterala u maloletni kriminal. U jednom trenutku postaje saučesnica u provali koja se završava teškim povređivanjem ostarelog domaćina Lorija. U sukobu koji je potom usledio između aktera provale, dolazi do eksplozije u kojoj Meg pogiba. Njena duša se posle eksplozije zatekne u limbu, gde dobija šansu za Raj ukoliko starom Loriju pomogne da ispuni svoju listu želja. Radi se o spisku četiri najvažnije stvari u Lorijevom životu koje bi starac želeo da ispravi pre smrti. Meg se vraća na Zemlju kao duh da pomaže Loriju, ali Pakao šalje za njom nekog veoma nezgodnog da je u tome omete…
Lista želja (The Wish List, 2003) prilično je neobičan roman popularnog irskog autora za mlade Oina Kolfera (Eoin Colfer, 1965). U grubi naturalizam okruženja u kome živi Meg sa nasilnim očuhom, Kolfer dodaje razne fantastične elemente i bića, među kojima se pojavljuju i likovi Svetog Petra i Belzebuba. Kolfer je u ovom romanu upotrebio bizarnu priču kao pozadinu na kojoj se razvija prijateljstvo pokojne Meg i umirućeg Lorija, koji postaju saveznici u borbi protiv demona iz Pakla. Sasvim zanimljiva i efektno istripovana kombinacija za one koji vole pomerene stvari.

prekoivice

Preko ivice
Ovo je jedan od romana iz serijala o srednjoškolki Kloi, sa strogim očuhom policajcem, koja se zatiče u opasnim detektivskim situacijama rasplitanja zločina. U ovom nastavku Kloi pokušava da razreši misteriju pogibije školskog druga Pitera Flosnika, koji je nađen mrtav u podnožju lokalnog vidikovca. Piter je bio povučen momak, veoma zagrejan za astronomiju, ali Kloi otkriva da je ovaj tihi samotnjak zapravo ucenjivao nekoliko svojih školskih kolega. Kloi kreće u sopstvenu istragu Piterovih odnosa sa ucenjenima – i naravno, uleće u opasnosti.
Ovaj omladinski krimić Nore Maklintok (Norah McClintock, 1958) ispuniće sva letnja očekivanja ljubitelja krimi priča čiji akteri su tinejdžeri. Nora Maklintok je višestruko nagrađivana kanadska autorka koja je napisala nekoliko krimi serijala sa tinejdžerima u glavnim ulogama. Svoje likove i situacije vodi iskusno i vešta je u izgradnji napetosti, pa su njeni romani uvek prikladan žanrovski izbor. Osim Preko ivice (Over the Edge, 2003), Kreativni centar je objavio još jedan nastavak serijala o Kloi, Nameštaljku (Double Cross, 2001) – ne mešati s Nameštaljkom Malkolma Rouza, u izdanju Odiseje (Malcolm Rose, Framed! The First Case, 2013).

 

15+ GODINA (949 din)

U ovogodišnji letnji komplet za starije tinejdžere ušla su sledeća tri naslova:

sjaj

Sjaj zvezda na plafonu
Jena ima 13 godina i mama Liv joj umire od raka dojke. Pored svih uobičajenih nesigurnosti koje donosi pubertet, Jena sad mora da se nosi i sa suprotstavljenim osećanjima u vezi s majčinom bolešću – od tuge zbog svega što se dešava, do stida što joj je majka slabo pokretna i ćelava. Brigu o kući preuzima Jena, ona plaća račune, kuva majci, ide u nabavku s kreditnom karticom – radi mnoge stvari koje deca od 13 godina inače ne moraju da rade. Kad Liv počne da biva sve lošije, baka i deda počinju da provode sve više vremena uz nju, ali Jena ne želi da prihvati druge ljude u intimnom prostoru koji je 13 godina delila samo s mamom.
Švedska autorka Juhana Tidel (Johanna Thydell, 1980) napisala je svoj prvi roman Sjaj zvezda na plafonu (I taket lyser stjärnorna, 2003) kao autobiografsko delo, jer je i ona sa 13 godina ostala bez majke na isti način kao i Jena. Njen debitantski roman je istinski potresna hronika suočavanja vrlo mlade ćerke s umiranjem majke i zvuči kao autentični transkript toka misli, otkrivajući nam svu dramu unutrašnjeg sveta deteta kome se dešava nešto toliko neprihvatljivo. Pored prenošenja Jeninih emocija vezanih za majku, autorka je vrlo živopisna i upečatljiva u opisivanju Jeninih proživljavanja vezanih za sopstveni status u društvu vršnjaka. Posebno je zanimljiv razvoj događaja u trouglu između Jene, njene bivše i njene nove najbolje drugarice. Taj mini esej o evoluciji prijateljstva je takođe jedan od jakih razloga zbog kojih se ova knjiga naprosto mora pročitati, bez obzira na godine čitaoca.
pogledajte trejler za Sjaj zvezda na plafonu koji su uradili mladi iz Mreže B.O.O.K.

mohito

Mohito
Mohito ima 16 godina i već je prevelik da bi mu prijalo letovanje s roditeljima i mlađom sestrom, u uvek istom primorskom mestu. Ali ove godine je drugačije: na plaži sreće vršnjakinju Margaritu, neočekivano ugodno društvo u letnjem deljenju životnih frustracija. Međutim, kao što i njihovi nadimci sugerišu, oboje imaju slabu kontrolu nad konzumacijom alkohola, što ih dovodi u dosta ružne situacije, koje ugroze i njihovu reputaciju i njihov međusobni odnos. U kritičnom trenutku, u rešavanje njihovih problema uskaču Mohitova iskusna baba i neočekivano saradljiva i konspirativna mlađa sestra.
Roman Mohito italijanske autorke Frančeske Longo (Francesca Longo, Mojito, 2010) donosi jednu pitku letnju priču o dvoje u suštini finih, ali malo plahovitih i neiskusnih tinejdžera. Njihovo koketiranje s alkoholom i seksom umalo bude razlog njihove društvene katastrofe, ali stvari se srećom završe tako da iz nje i Mohito i Margarita izvuku korisnu pouku, kao i njihovi mladi čitaoci.

16+

Za starije od 16
Ambiciozna ali nesigurna Dulse ne može da dočeka 16 godina, pa da postane moćna starija maloletnica kojoj zakon dozvoljava razne stvari. Svega par nedelja pre tog rođendana, na žurki kod svoje drugarice susreće njenog tridesetogodišnjeg rođaka, mladog doktora Edija, kojeg je prethodno upoznala preko Fejsbuka. Između Dulse i Edija bukne nedozvoljena strast i njih dvoje beže iz Portugala u Španiju, oboje izrazito talentovani da uleću u probleme.
Ana Saldanja (Ana Saldanha, 1959) cenjena je portugalska autorka za mlade. Njen roman Za starije od 16 (Para Maiores de Dezasseis, 2009) bavi se temom tinejdžerskog samodokazivanja i eksperimentisanja sa velikim starosnim razlikama u vezi. Ispričan je veoma smirenim i suzdržanim stilom, uz izbegavanje šokantnih dramskih efekata, gotovo kao snimak neutralnom kamerom i mikrofonom, a nestandardna mu je i vremenska struktura. Za starije od 16 je inteligentan i ozbiljan čitalački doživljaj s punokrvnim likovima, i svakako dobar izbor za ljubitelje savremenih young adult romana i realističnih drama.

letnje akcije Kreativnog centra
letnje akcije Odiseje

 

* * *

Novosti na Knjigoskopu možete da pratite preko Facebook straneInstagram profila i YouTube kanala.

Large Blog Image