REFLEKTOR KNJIGOSKOPA 2016

Povodom 8. septembra, Međunarodnog dana pismenosti, Knjigoskop želi da skrene pažnju na deset sjajnih romana domaćih izdavača za decu i mlade koji su se pojavili tokom prošle godine, ostavši aktuelni i ove godine. U ovaj svojevrstan Knjigoskopov predlog savremene lektire za 2016. godinu ulazi sledećih deset romana:

 

Pavel Šrut, ČARAPOKRADICE

uzrast: 9+

2016-03-carapokradice

Duhovita gangsterska saga za decu s atmosferom film noir-a. Majstorsko baratanje žanrom i topli češki humor. Vrhunska zabava za sve ljubitelje pomerene krimi komedije. Dečji roman decenije u Češkoj i dobitnik specijalnog priznanja Knjigoskopa za 2015. godinu za najboljeg negativca.

ocena: emocije 8, zabava 10, stil 9

izdavač: Odiseja, 2015.

original: Pavel Šrut, Lichožrouti, 2008. (Češka)

 

Ulf Stark, MOJ PRIJATELJ PERSI, BUFALO BIL I JA

uzrast: 9+

2016-01-persibufalo

Ceo roman je obojen autentičnim dečačkim doživljajem leta na moru. Nežna posveta dedi namćoru velikog srca koji se oprašta od sveta, i koji sa svojim unukom nalazi zajedničko razumevanje po pitanju neuzvraćene ljubavi. Dobitnik specijalnog priznanja Knjigoskopa za 2015. godinu za najbolji odrasli muški lik.

ocena: emocije 10, zabava 9, stil 9

izdavač: Kreativni centar, 2015.

original: Ulf Stark, Min vän Percy, Buffalo Bill och jag, 2004. (Švedska)

 

Sem Gejton, TRGOVAC SNEGOM

uzrast: 10+

trgovac-snegom

Bajka u kojoj ulogu čarobnjaka imaju alhemičari. Dirljiva priča o upornoj borbi glavne junakinje i njene prognane majke da ponovo okupe porodicu. Nesvakidašnji spoj poetičnog i ogorčeno akcionog. Dinamična fantastika za nešto starije osnovce, sa puno ljubavi i besa.

ocena: emocije 9, zabava 8, stil 9

izdavač: Kreativni centar, 2015.

original: Sam Gayton, The Snow Merchant, 2011. (Velika Britanija)

 

Ištvan Lakatoš, KOCKOGRAD

uzrast: 10+

kockograd_korica_za_sajt

Razigrana psihodelična fantastika sa sumornom industrijskom vizijom Kockograda. Nimalo naivna bajka koja postavlja izazovna filozofska i teološka pitanja za decu i odrasle, nudeći mnogo nivoa za otkrivanje. Svesrdna preporuka za pametne osnovce kojima želimo skrenuti pažnju na važna pitanja o svetu.

ocena: emocije 8, zabava 9, stil 9

izdavač: Odiseja, 2015.

original: Lakatos István, Dobozváros, 2011. (Mađarska)

 

Aleksandar Sekulov, PUSTOLOVINA NA OSTRVU PTICA

uzrast: 13+

pustolovinanaostrvuptica

Briljantna psihologija, napeta realistična akcija i retko lep stil. Apsolutno predivna mediteranska atmosfera. Iako glavni likovi imaju 13 godina, antička drama među njima koju je Sekulov opisao potpuno je uzbudljiva i za starije čitaoce. Ovaj roman je dobitnik specijalnih priznanja Knjigoskopa za 2015. godinu za najbolji ženski lik i za najbolji strani roman.

ocena: emocije 10, zabava 9, stil 10

izdavač: Kreativni centar, 2015.

original: Aleksandar Sekulov, Островьт, 2011. (Bugarska)

 

Džon Grin, OBILJE KATARINA

uzrast: 14+

2016-07-katarine

Najduhovitije delo inače duhovitog Džona Grina, u kome nema samoubistava ni smrtno bolesnih, ali ima pametnih tinejdžera koji pokušavaju da shvate svet i sebe. Kroz vatromet vrcavih dijaloga i šašavih situacija dobijemo i tonu zabavnih informacija. Savršena omladinska komedija za dobre đake i one koji se tako osećaju.

ocena: emocije 8, zabava 10, stil 9

izdavač: Urban Reads, 2015.

original: John Green, An Abundance of Katherines, 2006. (SAD)

 

Sali Grin, CRNO SRCE

uzrast: 16+

crno_srce

Dinamičan i napet, ali i vrlo brutalan roman, drugi deo trilogije čiji se prvi nastavak zove Bela Vrana i takođe je uzbudljiv. Izuzetno interesantni likovi i odnosi, odlični epizodisti. Potpuno savršen izbor za ljubitelje borbene young adult fantastike.

ocena: emocije 9, zabava 9, stil 9

izdavač: Evro Book (Evro Giunti), 2015.

original: Sally Green, Half Wild, 2014. (Velika Britanija)

 

Ema Granholm, 17 GODINA I NEVIĐENO ZGODAN

uzrast: 16+

09sedamnaest

Uzbudljiv omladinski psihološki triler sa veštom karakterizacijom likova. Redak roman o muškoj taštini. Briljantan primer savremene young adult drame van američke produkcije. Preporuka bez dileme za sve ljubitelje žanra i nordijske književnosti.

ocena: emocije 9, zabava 8, stil 9

izdavač: Kreativni centar, 2015.

original: Emma Granholm, Sjutton år och skitsnygg, 2012. (Švedska)

 

Rik Jensi, PETI TALAS

uzrast: 16+

peti-talas-naslovna

Mračna atmosfera, visoka napetost i efektna paranoja. Zanimljivi i jaki likovi, pokrenuta ozbiljna antropološka pitanja. Izuzetno atraktivan i pametan SF triler za sve ljubitelje žanra koji mogu da podnesu brutalnost.

(Urban Reads je ove godine objavio i dva nastavka ove trilogije, Beskrajno more i Poslednja zvezda, jednako napeta, mračna i za preporuku.)

ocena: emocije 9, zabava 9, stil 9

izdavač: Urban Reads, 2015.

original: Rick Yancey, The Fifth Wave, 2013. (SAD)

 

Rodi Dojl, PUTOVANJE KROZ NOĆ

uzrast: 16+

putovanje_kroz_noc_korice_za_sajt

Vrlo emotivni odnosi između četiri glavne junakinje, uz aktivno prisustvo duha kao jednog od likova. Priča o odnosu prema smrti koja nam daje lep presek kroz irsku socijalnu istoriju. Predivan mali roman poetske fantastike za ljubitelje Irske i zanimljivih žena, sav u britkim dijalozima.

ocena: emocije 9, zabava 8, stil 9

izdavač: Odiseja, 2015.

original: Roddy Doyle, A Greyhound of a Girl, 2011. (Irska)

 

* * *

Novosti na Knjigoskopu možete da pratite preko Facebook straneInstagram profila i YouTube kanala.

Large Blog Image