PRVO LETOVANJE JEDNOG MAČKA

autor: Vesna Vidojević-Gajović
naslov: PRVO LETOVANJE JEDNOG MAČKA
izdanje na srpskom: Kreativni centar, 2017.
broj strana: 72
povez: meki
format: 14,4×19
pismo: ćirilica
ilustracije: Jelena Vasiljević
ISBN: 978-86-529-0414-3

Opis izdavača
Nova knjiga Vesne Vidojević-Gajović Prvo letovanje jednog mačka namenjena je najmlađim čitaocima i govori o avanturama jednog razmaženog kućnog ljubimca koji prvi put odlazi sa svojom porodicom na letovanje. Mićko je izuzetno pametan gradski mačak koji redovno prati TV program i bori se za prava svih mačaka, ali kao i svaka druga mačka, voli da luta po stanu i da se mazi u nečijem krilu. Takođe, kao i svaka druga mačka, on ne voli da putuje i prilično nevoljno napušta svoj dom, ali će mu taj put doneti mnogo uzbuđenja i iznenađenja, što će na kraju prerasti u nezaboravne uspomene.
Vesna Vidojević Gajović već dugo piše za najmlađu čitalačku publiku, a njena veština ogleda se u lakoći pripovedanja i posebnoj toplini s kojom govori o svojim likovima. Pričajući priču iz vizure kućnog ljubimca, ona nas zabavlja izmeštenim pogledom jedne mačke na svet ljudi. Pored brojnih mačjih i dečjih nestašluka, ona nam priča i o životu jedne porodice, diskretno se dotičući teme razvedenih roditelja i dečje usamljenosti.
Knjiga je objavljena u ediciji Od čitanja se raste. Ova edicija namenjena je čitačima početnicima i odlikuje se većim fontom i proredom koji olakšavaju savlađivanje teksta malim čitaocima. Tekst prate moderne i zabavne ilustracije ilustratorke Jelene Vasiljević, koje na poseban način oživljavaju priču i ovog simpatičnog junaka.

Vesna Vidojević-Gajović (1953) provela je najlepše dane detinjstva u svom prostranom zelenom dvorištu u Obrenovcu. Osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet završila je u Beogradu, gde živi od 1963. godine. Često se vraća detinjstvu, koje pretače u priče, romane i drame. Objavila je zbirke priča Potraga za letom, Babarogin rođak, U zemlji Piruežana, Kecelja na bele tufne, Sanke za princezu, Detelina sa četiri lista, Dve japanske salvete, Slovne priče; romane Zeleni papagaj, Puženko i njegova kuća, Edarov pas; radio-drame Rukavice-buntovnice, Zimski sladoled, Kuća iz snova, Gizela je torta, Šta se dogodilo sa Garom i druge. U izdanju Kreativnog centra 2016. godine objavljena je zbirka priča Koga se tiče kako žive priče.
Za svoj rad dobila je mnoge vredne nagrade (Neven, Dositejevo pero, nagradu Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović i druge). Od 1983. godine radi kao urednik u Redakciji školskog i dečjeg programa Radio-televizije Srbije. Imala je sreću da piše za decu i da stvara televizijske emisije za decu. Tako je pisac pomalo uticao na urednika, a urednik na pisca.

* * *

Novosti na Knjigoskopu možete da pratite preko Facebook straneInstagram profila i YouTube kanala.

Large Blog Image