Sajamski hitovi za decu i mlade

Na proteklom Sajmu knjiga bili su prisutni i neki već tradicionalni izdavači za decu i mlade. Knjigoskop ovde daje pregled njihovih najprodavanijih sajamskih izdanja u 2018. godini.

Kreativni centar – Top 5

1. Jasminka Petrović, O dugmetu i sreći
2. Anđela Naneti, Moj deka je bio trešnja
3. Džudi Kertin, Time after time
4. Vesna Aleksić, Sazvežđe violina
5. Jasminka Petrović, Leto kada sam naučila da letim
Očigledno je film Zlogonje podstaknuo interesovanje za roman Jasminke Petrović O dugmetu i sreći. Među najprodavanijima su i ovogodišnji hit Vesne Aleksić Sazvežđe violina, kao i Moj deka je bio trešnja Anđele Naneti, koji je ušao u lektiru. Tu je i sjajan roman Time after time Džudi Kertin, koja je bila gošća Kreativnog centra na Sajmu, i s kojom je Knjigoskop napravio ekskluzivni intervju.

Odiseja – Top 5

1. Bjanka Picorno, Kućica na drvetu
2. Ju Nesbe, Doktor Proktor i velika krađa zlata
3. Gžegož Kazdepke, Kasperijada – Priče za mangupe i one druge
4. Ju Nesbe, Doktor Proktorov prdiprah
5. Ištvan Lakatoš, Ema i Tesla 2 – Rakun koji je hteo da opere ceo svet
Kod Odiseje izrazito odskaču ovogodišnji noviteti, ponajpre iz sada već uhodanog serijala Jua Nesbea o Doktor Proktoru, koji je počeo da poprima dimenzije ozbiljnog kulta. Veliki ovogodišnji hit je Kućica na drvetu, nov naslov na spisku Odisejinih prevoda omiljene italijanske autorke Bjanke Picorno, koja je i kod nas stekla priličan krug obožavalaca. Još jedan Odisejin serijal izgleda da poprima obrise kulta – reč je o serijalu Ištvana Lakatoša o Emi i Tesli, zasad u dva nastavka. Vrlo dobar prijem doživeo je i nagrađivani poljski autor Gžegož Kazdepke, sa svojom predivnom Kasperijadom za početno čitanje.

Pčelica – Top 5

1. Zoran Milekić, Mali vojnik Velikog rata
2. Kristijana Felšerinov, Mi deca sa stanice ZOO
3. Ana Frank, Dnevnik Ane Frank
4. Branko Ćopić, Magareće godine
5. Bojan Ljubenović, Uki, mali fudbaler
Kod Pčelice je primetna dominacija klasičnih dela za decu i mlade, uz par uspešnih noviteta domaćih autora. Posebnu pažnju je izazvao biografski roman Zorana Milekića Mali vojnik Velikog rata, aktuelan povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata. U godini Svetskog prvenstva u fudbalu, čitaoci su tražili i fudbalsku priču Uki, mali fudbaler, autora Bojana Ljubenovića.

Propolis Books – Top 5

1. Dejvid Valijams, Grozni tata
2. Dejvid Valijams, Najgora deca na svetu 2
3. Tijeri Robereht, Vuk koji je ispao iz knjige
4. Dejvid Solomons, Moj brat je superheroj
5. Greg Džejms, Kris Smit, Klinac Normalac
Propolis Books ima svoju uspešnu nišu sa bestselerima Dejvida Valijamsa, kao i drugim komedijama za middle grade uzrast, što se pokazalo i na ovom Sajmu. U najprodavanijih pet je dospela i ozbiljna slikovnica Tijerija Roberehta Vuk koji je ispao iz knjige, s osvežavajućim ilustracijama Gregoara Mabira.

Urban Reads – Top 5

1. Sara Dž. Mas, Catwoman: Dušekradica
2. Dženi Han, trilogija Momcima koje sam volela
3. Ivana Nešić, Azra Kostić Prčić, Priče o prkosnim Srpkinjama
4. Viktorija Ejvjard, Ratna oluja
5. Džon Grin, U potrazi za Aljaskom
I na kraju, da vidimo šta su tinejdžeri najviše kupovali na štandu Urban Reads. Kao i ranijih godina, i sada su se masovno tražili serijali i njihovi nastavci, i to kako fantastika, tako i romantične melodrame Dženi Han. Tu je i uvek aktuelni Džon Grin, a vrlo lepo je prihvaćen i ambiciozni ovogodišnji novitet Priče o prkosnim Srpkinjama Ivane Nešić, s ilustracijama Azre Kostić Prčić, hrabri izdavački eksperiment koji je uspešno izazvao veliku pažnju.

Hvala izdavačima na saradnji i ustupljenim podacima.

Aleksandar Gubaš

* * *

Novosti na Knjigoskopu možete da pratite preko Facebook straneInstagram profila i YouTube kanala.

Large Blog Image