GODIŠNJA PRIZNANJA KNJIGOSKOPA ZA 2015.

Large Blog Image

Knjigoskop svečano objavljuje sledeća posebna godišnja priznanja za 2015. godinu, u oblasti romana za mlade i decu:

najbolji odrasli muški lik
deda iz romana Ulfa Starka Moj prijatelj Persi, Bufalo Bil i ja
(Kreativni centar)

2016-01-persibufalo

najbolji odrasli ženski lik
nona Luce iz romana Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim
(Kreativni centar)

najbolji muški lik
Mališa Kuper, iz romana Džona Grina i Dejvida Levitana Vil Grejson, Vil Grejson
(Urban Reads)

2016-02-vilgrejson

najbolji ženski lik
Gabrijela, kraljica ronilaca, iz romana Aleksandra Sekulova Pustolovina na ostrvu ptica
(Kreativni centar)

najbolji negativac
Švaba Bodež, iz romana Pavela Šruta Čarapokradice
(Odiseja)

2016-03-carapokradice

najbolja originalna naslovna strana
Bob Živković, za ilustraciju romana Sali Gardner Kći trgovca svilom
(Odiseja)

2016-04-kcitrgovca

najbolji young adult roman
specijalno priznanje za Urban Reads, za celokupnu godišnju produkciju

domaći roman godine
Jasminka Petrović, Leto kada sam naučila da letim
(Kreativni centar)

2016-05-leto

strani roman godine
Aleksandar Sekulov, Pustolovina na ostrvu ptica
(Kreativni centar)

Među domaćim dečjim romanima objavljenim u 2015. godini sasvim jasno odskače Leto kada sam naučila da letim, dosad najbolji i najmudriji roman Jasminke Petrović, topla i slojevita intergeneracijska priča koja je potpuno zasluženo izazvala veliku pažnju i publike i medija. Osim ovog romana, Kreativni centar je imao još jedno zanimljivo izdanje s pametnom trinaestogodišnjakinjom u neobičnoj životnoj situaciji – Dođi na jedno čudno mesto, poetični roman Vesne Aleksić koji se bavi katastrofalnom poplavom u Obrenovcu 2014. godine. Čačanska Pčelica strateški posvećuje značajnu pažnju domaćim autorima, a među njihovim prošlogodišnjim izdanjima se posebno ističu Priče iz glave Vladislave Vojnović, duhovito ostvarenje koje se izdvaja modernošću pristupa.

Kad je reč o prevedenim naslovima za mlađe uzraste, moje najuzbudljivije otkriće su Čarapokradice Pavela Šruta, u izdanju Odiseje. Ovaj zabavan i inteligentan spoj češkog humora, gangsterskog trilera i atmosfere film noira s razlogom je proglašen dečjim romanom decenije u Češkoj. Od stranih naslova u izdanju Kreativnog centra posebno su mi drage predivne nežne priče o dedama skandinavskih majstora Ulfa Starka (Moj prijatelj Persi, Bufalo Bil i ja) i Per Ulova Enkvista (Planina tri pećine). Izuzetno emotivno ostvarenje je i Brat vuk portugalske autorke Karle Maje de Almeida.

 2016-06-sunce                2016-07-katarine

U sve bogatijoj produkciji za nešto starije uzraste (srednjoškolce) svakako je krucijalan doprinos mlade izdavačke kuće Urban Reads, koja je prošle godine objavila nekoliko američkih remek-dela young adult žanra: Daću ti sunce Džendi Nelson, Na posebna te vodim mesta Dženifer Niven, Umiruća, Erl i ja Džesi Endruz, Obilje Katarina Džona Grina, te Vil Grejson, Vil Grejson, zajedničko delo Džona Grina i Dejvida Levitana. Važan doprinos ovom žanru je i 17 godina i neviđeno zgodan švedske autorke Eme Granholm, u izdanju Kreativnog centra, dok je Evro-Giunti objavio Crno srce britanske autorke Sali Grin, drugi deo njene uzbudljive trilogije o mladom vešcu Nejtanu.

 2016-08-ostrvo

Ipak, licencni roman godine svakako je Pustolovina na ostrvu ptica bugarskog autora Aleksandra Sekulova, u izdanju Kreativnog centra. Ovaj retko genijalan spoj opasne akcije, briljantne psihologije, originalnog stila i omamljujuće letnje atmosfere veoma visoko podiže prečku kvaliteta za buduća ostvarenja u tinejdžerskom žanru.

Godišnja priznanja Knjigoskopa se dodeljuju neformalno i njihova uloga je da skrenu pažnju na kvalitetne naslove i izdavačke politike u oblasti literature za mlade i decu.

Aleksandar Gubaš, Knjigoskop.com

Beograd, 18. januar 2016.

 

* * *

Novosti na Knjigoskopu možete da pratite preko Facebook straneInstagram profila i YouTube kanala.

Large Blog Image