Aleksandar Gubaš – biografija

jovana2

Aleksandar Gubaš je kulturni i medijski aktivista iz Beograda. Rođen je 1965. u Puli (SFRJ), gde je završio osnovnu školu “Neven Kirac” i gimnaziju “Branko Semelić”, matematičko-informatički smer.

Prvi književni radovi objavljeni su mu 1972. u pionirskoj rubrici lokalnog književnog časopisa Istarski borac.

Posle prijema u Savez socijalističke omladine Jugoslavije, kao predstavnik svoje škole gostovao je 1978. na Brionima, gde je sreo predsednika Tita uživo.

Tokom srednje škole bio je aktivan član Astronomskog društva “Istra” iz Pule. 11/12. avgusta 1980. video je preko 600 meteora za jednu noć. Na republičkom takmičenju iz astronomije 1981. godine podelio je prvo mesto u Hrvatskoj, s naučnim radom iz oblasti meteorske astronomije.

Posle odsluženja vojnog ruka u JNA, dve godine je studirao Geodetski fakultet u Zagrebu, a zatim se vratio na dve godine u Pulu, gde je radio u gradskom Izložbenom salonu.

1988. godine upisao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tokom studija psihologije, 1991. godine bio je jedan od osnivača i v.d. predsednik Udruženja studenata Filozofskog fakulteta, kao i predstavnik ovog fakulteta u Glavnom odboru Studentskog protesta 1992. Te godine bio je i jedan od osnivača nezavisnog studentskog časopisa Vrenje.

Bio je član Saveta Filozofskog fakulteta 1992-94. kao studentski predstavnik, a 1993-95. je bio glavni i odgovorni urednik Psiholoških novina, časopisa Društva psihologa Srbije.

Od 1989. do 1997. radio je kao stalni video snimatelj i koautor radionica sa raznim uzrastima dece i mladih, u okviru Centra za kulturu Stari grad (Školigrica, Škozorište i brojni drugi radionički programi). Bio je stalni video snimatelj i mnogih drugih pionirskih radioničkih projekata sa decom početkom 90-ih godina prošlog veka (Učionica dobre volje, Zdravo da ste, Čuvari osmeha).

1995-96. bio je programski koordinator letnjih dečjih kampova Soros fonda Jugoslavija, a 1997-99. bio je član grant komisije Programa za decu i mlade Fonda za otvoreno društvo.

Bio je polaznik prve klase režije u Filmskoj školi Dunav filma 1996-98, kao student Dinka Tucakovića i Puriše Đorđevića. Od 1997. do 2001. bio je aktivan kao koautor projekta LOW-FI VIDEO, koji se bavio promocijom kratkometražnog i amaterskog filma. Autor je dvadesetak eksperimentalnih, kratkih igranih i namenskih dokumentarnih filmova.

2001-02. radio je kao izvršni urednik gradskog kulturnog vodiča Beorama. Od 2002. do 2008. radio je kao izvršni urednik mesečnika Mreža, informatora sa domaćeg civilnog sektora, u izdanju NVO Građanske inicijative.

2003. godine pokrenuo je Harizmu, onlajn magazin iz kulture koji je bio aktivan do 2006. kao slobodan prostor za muzičke demo snimke, fotografije, internet radio reportaže, kratke priče i druge autorske priloge.

Od 2002. do 2015. sarađivao je sa Centrom za prava deteta kao voditelj srednjoškolskog kluba DX i urednik omladinskih medija. 2005/06. vodio je redakciju omladinskog internet portala UPS magazin, pri Beogradskom centru za ljudska prava.

U periodu od 2006. do 2015. bio je angažovan kao projekt menadžer Organizacije za promociju aktivizma OPA, na raznim projektima podrške omladinskom i ženskom stvaralaštvu za srednjoškolce i studente. Od 2010. do 2013. bio je savetnik koordinatorke u omladinskom rodnom projektu Femix.

2014. godine pokrenuo je redovnu saradnju sa izdavačkim kućama za decu i mlade, kao i čitalački klub za tinejdžere Mreža B.O.O.K. – Biblioteka odabranih omladinskih knjiga. U januaru 2015. pokrenuo je Knjigoskop, kao blog i specijalizovani projekat namenjen promociji književnosti za decu i mlade.

2019. godine objavio je SF roman za mlade Gajba, u izdanju Književne radionice Rašić.

U februaru 2019. godine, za vreme protesta “1 od 5 miliona”, pokrenuo je Fejsbuk grupu Fan klub protesta, čiji je jedan od administratora. Grupa se bavi fenomenološkom analizom uličnih političkih skupova i utvrđivanjem stvarnog broja učesnika.

Od 2019. uređuje podcaste Građanskih inicijativa: Tačka ključanja, Dan posle i Van centra.

Od 2021. godine je član Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, a od 2022. je urednik internet radio emisije Sceniranje, glasila Asocijacije NKSS.

Predsednik je udruženja Arhiv javnih skupova, osnovanog u julu 2023. godine radi proučavanja uličnih skupova i procene broja njihovih učesnika.

Interesuju ga: ulični skupovi, romani za decu i mlade, Sunčev sistem, živi svet, geografija, istorija i budućnost.

kontakt: knjigoskop@gmail.com, Facebook profil, LinkedIn profil

* * *

Large Blog Image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.